BA SÀM

Cơ quan ngôn luận của THÔNG TẤN XÃ VỈA HÈ

2255. VN dùng tin tặc tấn công mạng dân chủ?

Posted by adminbasam trên 21/01/2014

BBC Tiếng Việt

Cập nhật: 09:01 GMT – thứ ba, 21 tháng 1, 2014

1

Trưởng Ban Tuyên giáo Thành ủy Hà Nội từng thừa nhận về lực lượng 900 dư luận viên của cơ quan này

Chính phủ Việt Nam bị tình nghi đứng đằng sau những vụ tấn công mạng nhằm vào các nhà hoạt động dân chủ ở nước ngoài, theo hãng thông tấn AP.

Trong tin đăng ngày 20/1, AP dẫn trường hợp trang blog của bà Đinh Ngọc Thu, một nhà hoạt động dân chủ cho Việt Nam ở California, bị mất kiểm soát sau khi máy tính của bà nhiễm mã độc.

Trang blog Ba Sàm, nổi tiếng với những bài viết chỉ trích chính quyền Hà Nội, hồi tháng Ba năm 2013 đã đột ngột đăng hàng loạt thông tin và các hình ảnh cá nhân của bà Thu cùng với những lời lẽ lăng mạ.

Trả lời phỏng vấn BBC vào lúc đó, chủ trang Ba Sàm Nguyễn Hữu Vinh xác nhận trang này đã bị tin tặc tấn công, tuy nhiên ông cũng không bình luận về việc bà Thu có phải là một biên tập viên khác của trang hay không.

Theo AP, sau khi trang Ba Sàm bị tấn công, bà Thu đã phải tốn một tuần lễ để lấy lại quyền kiểm soát trang này, sau đó phải chuyển blog tới một địa chỉ khác. Chỉ trong vài tuần, địa chỉ mới này cũng đã bị chặn từ trong nước.

“Họ đã khiến gia đình và cá nhân tôi tổn thương. Họ hạ nhục chúng tôi để chúng tôi không dám viết blog nữa,” bà Thu được AP dẫn lời nói.

“Họ còn gửi cho tôi những lời đe dọa và nói sẽ ‘viếng thăm tôi ở California’.”

Tấn công hàng loạt 

Các chuyên gia tin học điều tra vụ tấn công nhằm vào bà Thu được AP dẫn lời nói mã độc đã được cài vào một đường link gửi đến email của nạn nhân. Sau khi bà Thu nhấn vào đường dẫn này, một phần mềm đánh cắp mật mã được tự động cài vào máy tính của bà, giúp kẻ tấn công có thể tiếp cận những thông tin cá nhân.

Cũng theo AP, các cuộc điều tra sau đó cho thấy một phiên bản được nâng cấp của loại mã độc này cũng đã được cùng một nhóm tin tặc gửi đến ít nhất ba mục tiêu khác.

Những người này bao gồm một phóng viên người Anh của hãng thông tấn AP tại Hà Nội, một giáo sư toán học, đồng thời cũng là một nhà hoạt động dân chủ người Việt đang sống tại Pháp, một thành viên của tổ chức hoạt động cho quyền tự do thông tin trên mạng Electronic Frontier Foundation (EFF), có trụ sở tại Mỹ.

Cả ba người này đều không nhấn vào đường link.

Trả lời phỏng vấn BBC ngày 21/1, ông Vũ Ngọc Sơn, giám đốc bộ phận Nghiên cứu và Phát triển của công ty công nghệ BKAV, cho biết một máy tính bị nhiễm độc có thể sẽ được tin tặc sử dụng như một máy chủ để tiếp tục phát tán mã độc tới các máy khác.

“Những mã độc chiếm quyền điều khiển máy tính để ăn cắp thông tin và gửi ra ngoài thì người sử dụng không thể biết được, chỉ khi xảy ra hậu quả như mất tiền trong ngân hàng hay mật khẩu của tài khoản bị đổi đi chẳng hạn, lúc đó họ mới biết,” ông Sơn nói.

Chính phủ hậu thuẫn?2

Các nhà hoạt động và giới phân tích đang nghi ngờ chính quyền Hà Nội đứng đằng sau cuộc tấn công này, cũng như hàng loạt những cuộc tấn công khác, AP cho biết.

Những người này nói một lực lượng tin tặc thân chính phủ đang ngăn chặn, tấn công và theo dõi các nhà hoạt động người Việt trên khắp thế giới nhằm chống phá phong trào dân chủ.

“Các chiến dich nhằm vào những tiếng nói bất đồng đã được tiến hành ở nhiều nơi khác nhau. Và giờ thì chúng ta thấy chúng đang nhằm vào cả những người đăng tin về những tiếng nói đó,” ông Morgan Marquis-Boire, một nhà nghiên cứu tại Đại học Toronto, Hoa Kỳ, được AP dẫn lời nói.

Hồi năm 2010, Google và McAfee cũng cáo buộc hàng nghìn phần mềm chứa mã độc đang được sử dụng nhằm vào hàng nghìn cư dân mạng tại Việt Nam.

McAfee nói họ nghi ngờ rằng những kẻ tấn công “có thể có quan hệ” với chính phủ.

Hồi năm ngoái, một nhóm nghiên cứu do ông Marquis-Boire dẫn đầu cũng đã phát hiện ra một phần mềm với tên gọi FinFisher được sử dụng để theo dõi liên lạc giữa các nhà hoạt động dân chủ tại Việt Nam.

Những nghi ngờ xung quanh việc chính phủ Việt Nam đứng sau các vụ tấn công mạng còn dựa vào việc tin tặc đã bỏ ra hàng chục nghìn đôla để thuê các máy chủ trên toàn cầu, Dieu Hoang, một kỹ sư tin học người Úc ủng hộ các nhà hoạt động, nói với AP.

“Việc hạ nhục được tiến hành một cách không chính thức, bởi một lực lượng giấu mặt,” ông Hoang nói.

“Còn việc ngăn chặn [các trang web], được thực hiện bởi một lực lượng chính thức.”

Hồi năm 2012, ông Hồ Quang Lợi, Trưởng ban tuyên giáo Thành ủy Hà Nội, thừa nhận cơ quan này đã thuê 900 dư luận viên nhằm đối phó với sự chỉ trích nhằm vào chính phủ trên không gian mạng.

Có truy được thủ phạm?

3“Hiện nay về mặt công nghệ mà nói thì hoàn toàn có thể truy được những cuộc tấn công và lừa đảo,” ông Sơn nói.

“Khi chúng ta tham gia vào Internet thì tất cả những hoạt động của chúng ta đều để lại dấu vết trên Internet, và từ đó có thể lùng lại để tìm ra hung thủ đằng sau những vụ tấn công.”

Tuy nhiên, theo bà Eva Galperin, thành viên của EFF nhận phải mã độc, đó không phải là điều đơn giản.

“Việc xác định thủ phạm rất khó. Khó hơn việc phân tích mã độc rất nhiều,” bà nói.

“Tất nhiên sẽ có nghi ngờ, nhưng tôi vẫn chưa thể khẳng định rằng cá nhân tôi biết chắc chính phủ Việt Nam là thủ phạm”.

Hiện nay một số nhóm vận động đã cho các thành viên của mình trải qua những khóa huấn luyện kỹ năng đảm bảo an toàn khi sử dụng mạng, tuy nhiên, lực lượng tin tặc đang chiếm ưu thế tại nhiều nơi, ông Hoang cho biết.

“Về lực lượng và tiền bạc, chúng tôi không thể so sánh với họ. Sau một thời gian, chúng tôi sẽ kiệt sức. Họ sẽ làm người khác bực bội, sợ hãi, làm cho ngày càng có thêm nhiều người không dám nói lên tiếng nói của mình,” ông nói.

Nghe audio:

———-

Vietnam’s ‘cyber troops’ take fight to US, France

AP/ NYT

Jan. 20, 2014 5:16 AM EST

1

FILE – In this May 14, 2013 photo, three young Vietnamese women use a laptop and smart phones to go online at a cafe in Hanoi, Vietnam. Vietnamese pro-democracy activists and bloggers are battling a gathering campaign of blocking, hacking and spying by a shadowy pro-government army of cyber warriors. Although they can’t prove it, activists and analysts strongly suspect the Vietnamese state is involved in the campaign, which is hampering the country’s democracy movement. (AP Photo/Na Son Nguyen, File)

HANOI, Vietnam (AP) — Working on her blog in California one day, Vietnamese democracy activist Ngoc Thu sensed something was wrong. It took a moment for a keystroke to register. Cut-and-paste wasn’t working. She had “a feeling that somebody was there” inside her computer. Her hunch turned out to be right.

A few days later, her personal emails and photos were displayed on the blog, along with defamatory messages. She couldn’t delete them; she was blocked out of her own site for several days as her attackers kept posting private details.

“They hurt me and my family. They humiliated us, so that we don’t do the blog anymore,” said Thu, who is a U.S citizen. She has resumed blogging, but now the Vietnamese government is blocking her posts.

Activists and analysts strongly suspect Hanoi was involved in that attack and scores of others like it.

They say a shadowy, pro-government cyber army is blocking, hacking and spying on Vietnamese activists around the world to hamper the country’s pro-democracy movement.

IT experts who investigated last year’s attack on Thu said the hackers secretly took control of her system after she clicked on a malicious link sent to her in an email. By installing key-logging software, the hackers were able to harvest passwords, gaining access to her private accounts.

Subsequent investigation also found that an upgraded version of the malicious software, sent by the same group, was emailed to at least three other people: a British reporter for the Associated Press reporter based in Hanoi; a France-based Vietnamese math professor and democracy activist; and an American member of the Electronic Frontier Foundation, an online activist group, living in the United States. None of the three clicked the link.

It appears to be the first documented case of non-Vietnamese being attacked by a pro-government hacking squad that had already conducted attacks well beyond the borders of this Southeast Asian nation. Its actions would appear to violate the law in the United States at least.

“You see campaigns being waged against Vietnamese voices of dissent in geographically disparate regions. Now we have seen an escalation against people who report on those voices,” said Morgan Marquis-Boire, a University of Toronto researcher and online privacy activist who dissected the malware and published the findings with the EFF. “It’s unlikely that this is the work of an opportunist individual.”

Suspicion of state involvement is based in part on the fact that attackers have spent tens of thousands of dollars hiring servers around the world from which to launch attacks, often changing them after a few days. This is because the attackers know activists will ask service providers to take them down, said Dieu Hoang, an Australian computer engineer who, along with several other activists, works to help defend the Vietnamese activists online.

Attempts to monitor and harass dissidents online mirror the government’s efforts to suppress them on the ground, where activists report persistent and occasionally violent harassment by state agents. The state convicted at least 63 bloggers and other nonviolent democracy activists in 2013 of criminal offenses, according to Human Rights Watch.

Vietnam is by no means unique in seeking to spy on electronic communications, as recent revelations about the actions of the National Security Agency in the United States demonstrate. But its activities are of special concern because of its human rights record in general.

Asked to comment on suspicions of state involvement in targeted surveillance, as well as the attack on the AP reporter, the Vietnamese government gave this brief statement: “Vietnam shares the attention of other countries in ensuring Internet security and is willing to cooperate with other countries in fighting high-tech crimes in general and Internet crimes in particular.”

Suppressing online dissent in Vietnam is becoming more difficult because of soaring Internet usage. Close to 40 percent of the country’s 90 million people have Internet access, and because Vietnam has been less effective than China in restricting that access, many people are viewing uncensored news. Dissidents can network and publicize their activities — and acts of state repression — with comparative ease.

Security researchers have found hints of how Hanoi may be dealing with the challenge.

In 2010, Google and McAfee alleged that that malicious software had been used to spy on tens of thousands of Vietnamese web users. McAfee said the perpetrators of the attacks “may have some allegiance” to the country’s government. Last year, researchers led by Marquis-Boire, who also works for Google as a security engineer, uncovered evidence suggesting a spyware suite called FinFisher was being used to track activists’ mobile communications inside Vietnam.

The government, through state media, has admitted to blocking thousands of “bad, poisonous web sites and blogs,” and its sites have come under attack, presumably from dissident sympathizers. Ho Quang Loi, propaganda chief of Hanoi’s Communist Party, said last year it employed 900 people to counter online criticism.

The attack on Thu’s blog showed how hacking and blocking can work as a one-two punch to knock out criticism.

The blog, named “Ba Sam,” is one of the best-known dissident publications. It carries news, views, videos and photos from and about Vietnam of the kind that state media would never touch. After the blog was hacked, it took Thu a week to regain control, move it to a new address and put it back online.

Within weeks, authorities in Vietnam began blocking it to web users inside the country. To view it now, people inside Vietnam have to use a proxy server, a relatively common technique for censorship evasion but one that requires some knowhow. This means fewer people are seeing it.

Thu said her page views are down significantly, and that she shut down her popular comments sections because of an organized campaign of abuse and spamming.

“It became too much trouble,” she said. “They sent me threatening messages saying, ‘I’m going to visit you in California.'”

Hacking a site and blocking it later is a known tactic, said Hoang, the Australian.

“Defacing and defaming is done by a hidden force unofficially,” he said. “Blocking is done by the official force.”

The malware sent to Thu and the others was undetected by almost all the commercial anti-virus software experts used on it. The emails accompanying the malicious link sent to the AP reporter exhibited some thought and degree of targeting: one purported to be from Human Rights Watch, the other from Oxfam. The emails were sent in November and December of last year.

Proving a Vietnamese state hand in the attacks is hard.

“As a general rule, pinpointing the actor behind is difficult. It is much more difficult than taking the malware apart,” said Eva Galperin, the EFF activist who received the link. “I think suspicion is warranted, but I would stop short of saying that I know the Vietnamese government responsible.”

While some overseas activist groups run courses in cyber security for their members, the hackers appear to be winning the battle, Hoang said.

“In terms of time and effort and headcount and money, we can’t even compare to them. After a while we will be worn out. They slow the people down, make them frustrated, make them scared. They are going to make less and less people put out their message.”

___

Follow Chris Brummitt on Twitter at @cjbrummitt

___

A link to the EFF report on the attacks: https://www.eff.org/deeplinks/2014/01/vietnamese-malware-gets-personal

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d người thích bài này: